no to tak...
- ciasto francuskie
- mus jabłkowy
- galaretka
wykładamy blaszkę ciastem, wlewamy mus zmieszany z galaretką (proszek) i pieczemy :D
wtorek, 26 czerwca 2012
Razowa tarta z kurkami
Robiłam w małej blaszce pomniejszając proporcje:
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki żytniej
[żytniej dałam duuużo więcej]
- 100g masła
- kilka łyżek wody
- sól
- świeży rozmaryn
Ciasto wyrobił mikser, ja tylko ulepiłam kulkę i rozwałkowałam :)
Wsadziłam na chwilę do piekarnika, przygotowując farsz:
- kurki
- cebula
- natka pietruszki
- szczypiorek
- jajko
- śmietana
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulka na patelnię + oczyszczone kurki + natka i szczypiorek
Wykładamy na ciasto
Zalewamy śmietaną rozmieszaną z jajkiem i przyprawami
170 stopni na jakieś 30 minut
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki żytniej
[żytniej dałam duuużo więcej]
- 100g masła
- kilka łyżek wody
- sól
- świeży rozmaryn
Ciasto wyrobił mikser, ja tylko ulepiłam kulkę i rozwałkowałam :)
Wsadziłam na chwilę do piekarnika, przygotowując farsz:
- kurki
- cebula
- natka pietruszki
- szczypiorek
- jajko
- śmietana
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulka na patelnię + oczyszczone kurki + natka i szczypiorek
Wykładamy na ciasto
Zalewamy śmietaną rozmieszaną z jajkiem i przyprawami
170 stopni na jakieś 30 minut
poniedziałek, 25 czerwca 2012
placuszki z musem jabłkowym
Wszystko w wymyślonych proporcjach:
- mus jabłkowy
- jogurt naturalny [mniej więcej tyle jogurtu co musu]
- otręby owsiane/inne
- mąka pszenna/inna [mniej więcej po połowie z otrębami]
- jajko
Wymieszać, usmażyć :)
- mus jabłkowy
- jogurt naturalny [mniej więcej tyle jogurtu co musu]
- otręby owsiane/inne
- mąka pszenna/inna [mniej więcej po połowie z otrębami]
- jajko
Wymieszać, usmażyć :)
niedziela, 24 czerwca 2012
czwartek, 21 czerwca 2012
Sałatka/pasta z makreli
Małosolne w akcji!!!
Dosoliłam im jeszcze wodę, bo lubię słone małosolne :D Ta sól chyba poszła na dno, bo na dole ogórki są bardziej słone :D Ale przynajmniej już nie muszę używać soli tam, gdzie ich używam :)
Nie wiem czy nazwać to sałatką, czy pastą... w sumie to co za różnica...
Składniki:
- 1 makrela
- 3 duże jajka
- 4 ogóreczki małosolne :D
- 1 cebula
- majonez
- dużo pieprzu i ewentualnie sól :)
- mile widziana też rzodkiewka, któej u nas dzisiaj nie było!
Wszystko pokroić i wymieszać ze sobą. Nie jeść tuż przed pracą, ani przed spotkaniem z kimkolwiek :)
Dosoliłam im jeszcze wodę, bo lubię słone małosolne :D Ta sól chyba poszła na dno, bo na dole ogórki są bardziej słone :D Ale przynajmniej już nie muszę używać soli tam, gdzie ich używam :)
Nie wiem czy nazwać to sałatką, czy pastą... w sumie to co za różnica...
Składniki:
- 1 makrela
- 3 duże jajka
- 4 ogóreczki małosolne :D
- 1 cebula
- majonez
- dużo pieprzu i ewentualnie sól :)
- mile widziana też rzodkiewka, któej u nas dzisiaj nie było!
Wszystko pokroić i wymieszać ze sobą. Nie jeść tuż przed pracą, ani przed spotkaniem z kimkolwiek :)
środa, 20 czerwca 2012
wtorek, 19 czerwca 2012
Surówka z kalarepy
- dwie kalarepy
- jedna marchewka
- można dodać jabłko
- sos jogurtowo-majonezowy (jogurt+łyżka majonezu, dużo koperku, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz)
Wszystko starte i wymieszane :)
Można też zrobić na słodko - dodać rodzynki, nie dodawać czosnku :)
U mnie w towarzystwie pieczonych ziemniaczków z rozmarynem i szaszłykiem z karkówki ;--)
- jedna marchewka
- można dodać jabłko
- sos jogurtowo-majonezowy (jogurt+łyżka majonezu, dużo koperku, zmiażdżony czosnek, sól, pieprz)
Wszystko starte i wymieszane :)
Można też zrobić na słodko - dodać rodzynki, nie dodawać czosnku :)
U mnie w towarzystwie pieczonych ziemniaczków z rozmarynem i szaszłykiem z karkówki ;--)
Ogórki małosolne
Poza ogórkami potrzebny jest koper duży z łodygami, liście i kawałek chrzanu, czosnek. Niektórzy dodają różne owocowe listki (z wiśni np.).
Na litr wody duża łyżka soli [ok. 30g] - ja dałam jakieś 50g :D
Zalałam gorącą wodą, bo niby szybciej się wtedy zrobią... zobaczymy!
A z powodu braku odpowiedniego naczynia wylądowały w... wazonie! Jest idealny na 1kg ogórków :D
Na litr wody duża łyżka soli [ok. 30g] - ja dałam jakieś 50g :D
Zalałam gorącą wodą, bo niby szybciej się wtedy zrobią... zobaczymy!
A z powodu braku odpowiedniego naczynia wylądowały w... wazonie! Jest idealny na 1kg ogórków :D
poniedziałek, 18 czerwca 2012
Zupa krem ze Shreka - z cukini ;o)
W smaku bardzo podobna do kremu ze szparagów. Wnioskuję, że cały smak daje cebulka :)
Wersja podstawowa:
Podsmażona cebulka z czosnkiem, do tego starta cukinia - podsmażyć.
Zalać bulionem, pogotować. Dodać śmietanę, sól, pieprz, świeży tymianek mile widziany, ale nie konieczny.
Zblendować!
Zupka może być rozszerzona o marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki itp...
Wersja podstawowa:
Podsmażona cebulka z czosnkiem, do tego starta cukinia - podsmażyć.
Zalać bulionem, pogotować. Dodać śmietanę, sól, pieprz, świeży tymianek mile widziany, ale nie konieczny.
Zblendować!
Zupka może być rozszerzona o marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki itp...
no wygląda jak wygląda :o)
czwartek, 14 czerwca 2012
tort housowej kury
natknęłam się dziś na to zdjęcie...
tort od męża na moje przedostatnie urodziny :D
słodkie, prawda? :D
tort od męża na moje przedostatnie urodziny :D
słodkie, prawda? :D
Kluski kładzione = obiad za 5zł :)
Kluski kładzione - taka nazwa obowiązywała u mnie w domu...
Szare kluski - ta nazwa obowiązuje w sklepie PiP :)
Chętnie się dowiem jak to jest u was :)
Pachniało dziś na klatce smażoną cebulką i tak mi się to z tymi kluskami skojarzyło...
Miałam już inny obiad, ale nie mogłam się powstrzymać... :D
To mój smak z dzieciństwa! W wersji z ziemniakami i z samą mąką również.
Koniecznie ze szklanką zimnego mleka, czego nikt nie może pojąć. Tak właśnie jadałam "za gnoja". Tak też i dziś! :)
Zawsze też czekałam aż na drugi dzień będę mogła je wyjąć z lodówki i smażyć na mocno złoto dodając jajko... (właśnie zaczęłam żałować, że nic nie zostało :))
Składniki:
- starte ziemniaki, jak na placki...
- jajko
- sól, pieprz
- mąki tyle, żeby było dość gęste...
Wersja bez ziemniaków ma więcej mąki i trochę wody... znaczy mąki i wody w zależności ile ma tego wyjść :)
Kluski KŁADZIE się łyżką na wrzącą osoloną wodę, chwilkę gotuje.
U mnie z boczkiem i z cebulką. Boczek nie jest konieczny, ale cebulka być musi!
No i to mleko! :D
Szare kluski - ta nazwa obowiązuje w sklepie PiP :)
Chętnie się dowiem jak to jest u was :)
Pachniało dziś na klatce smażoną cebulką i tak mi się to z tymi kluskami skojarzyło...
Miałam już inny obiad, ale nie mogłam się powstrzymać... :D
To mój smak z dzieciństwa! W wersji z ziemniakami i z samą mąką również.
Koniecznie ze szklanką zimnego mleka, czego nikt nie może pojąć. Tak właśnie jadałam "za gnoja". Tak też i dziś! :)
Zawsze też czekałam aż na drugi dzień będę mogła je wyjąć z lodówki i smażyć na mocno złoto dodając jajko... (właśnie zaczęłam żałować, że nic nie zostało :))
Składniki:
- starte ziemniaki, jak na placki...
- jajko
- sól, pieprz
- mąki tyle, żeby było dość gęste...
Wersja bez ziemniaków ma więcej mąki i trochę wody... znaczy mąki i wody w zależności ile ma tego wyjść :)
Kluski KŁADZIE się łyżką na wrzącą osoloną wodę, chwilkę gotuje.
U mnie z boczkiem i z cebulką. Boczek nie jest konieczny, ale cebulka być musi!
No i to mleko! :D
środa, 13 czerwca 2012
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Różni się od innych dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
- 320g mąki pszennej
- 80g mąki pełnoziarnistej
- 50g drożdży
- łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 30g masła/margaryny
Ciepłe mleko + cukier + drożdże [wymieszać]
Mąka + sól [zalać drożdżami, zagnieść]
Dodać jajka + roztopione masło
Odstawić na 25 minut do wyrośnięcia
Piec w 180 stopniach około 40-45 minut
Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem, oczywiście można zrobić kruszonkę :)
- 320g mąki pszennej
- 80g mąki pełnoziarnistej
- 50g drożdży
- łyżka cukru
- 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 30g masła/margaryny
Ciepłe mleko + cukier + drożdże [wymieszać]
Mąka + sól [zalać drożdżami, zagnieść]
Dodać jajka + roztopione masło
Odstawić na 25 minut do wyrośnięcia
Piec w 180 stopniach około 40-45 minut
Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem, oczywiście można zrobić kruszonkę :)
Kisiel z rabarbaru
dokładnie tak wykonany jak kisiel truskawkowy: http://house-manager.blogspot.com/2012/06/kisiel-truskawkowy.html
jedynie dodałam trochę więcej cukru...
jedynie dodałam trochę więcej cukru...
piątek, 8 czerwca 2012
Placki ziemniaczane
- ziemniaki
- cebula (koniecznie!!!)
- jajo
- duuuuużo pieprzu i sól
- jak najmniej mąki (byle połączyć składniki)
czasem dodaję majeranek lub inne zioła
koniecznie ze śmietaną!
- cebula (koniecznie!!!)
- jajo
- duuuuużo pieprzu i sól
- jak najmniej mąki (byle połączyć składniki)
czasem dodaję majeranek lub inne zioła
koniecznie ze śmietaną!
Młoda kapustka
z marchewką, selerem, kiełbaską i z koperkiem ;o) Gotowana na udku kurczaka, poza przyprawami łyżka przecieru pomidorowego...
wtorek, 5 czerwca 2012
Tarta z truskawkami :)
Zrobiłam ciasto takie jak na złotą rosę:
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
-250g margaryny
Podzieliłam na 3 kulki (po 326g :D), dwie się mrożą na kiedyś [jedna pewnie na jutro, taka sama, ale z bezą] a jedną upiekłam z truskawkami i kruszonką :)
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru
- 3 żółtka
-250g margaryny
Podzieliłam na 3 kulki (po 326g :D), dwie się mrożą na kiedyś [jedna pewnie na jutro, taka sama, ale z bezą] a jedną upiekłam z truskawkami i kruszonką :)
sałatka bez nazwy :o)
Zrobiona z powodu zalegającej od dwóch dni połowy puszki kukurydzy...
- kukurydza
- starta rzodkiewka
- starty ogórek
- majonez, pieprz, sól
- później dodałam też ciemny makaron
- kukurydza
- starta rzodkiewka
- starty ogórek
- majonez, pieprz, sól
- później dodałam też ciemny makaron
poniedziałek, 4 czerwca 2012
Kisiel truskawkowy
Nie. Nie wystarczy kisiel w proszku i woda :)
Truskawki pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam do gotującej wody, dodałam tyci cukru trzcinowego i pogotowałam z 10-15 minut... Jak już truskawki oddały wszystkie soki do wody to dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z odrobiną wody. Zagotowałam. Już :-)
Truskawki pokroiłam na małe kawałki, wrzuciłam do gotującej wody, dodałam tyci cukru trzcinowego i pogotowałam z 10-15 minut... Jak już truskawki oddały wszystkie soki do wody to dodałam łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z odrobiną wody. Zagotowałam. Już :-)
Wołowina duszona
W naczyniu do zapiekania:
- kawałki wołowiny przyprawionej rozmarynem, solą, pieprzem
- podsmażone półksiężyce cebuli
- zalane bulionem
- przykryte platesrkami ziemniaka i marchewki [sól, rozmaryn, pieprz]
1-1,5h w piekarniku na 180-200 stopni.
- kawałki wołowiny przyprawionej rozmarynem, solą, pieprzem
- podsmażone półksiężyce cebuli
- zalane bulionem
- przykryte platesrkami ziemniaka i marchewki [sól, rozmaryn, pieprz]
1-1,5h w piekarniku na 180-200 stopni.
Subskrybuj:
Posty (Atom)