sobota, 19 maja 2012

Zupa krem z białych szparagów

Ulubiony krem Misi :)

Składniki:
- 0,7l bulionu
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka, nie koniecznie
- 1 cebula
- pęczek szparagów
- 3 łyżki śmietany
- koperek

Do gotującego się bulionu (u mnie wołowy) dorzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (bez czubków ok. 4-5cm) i ziemniaki pokrojone w kostkę. Można też dodać marchewkę. Dziś dodałam, ostatnio robiłam bez - lubię obydwie wersje :)
Pogotować jakieś 10 minut i dorzuć pozostałe szparagi i podsmażoną cebulkę. Smażę ją na oleju z masłem.
Pogotować kolejne 10-15 minut. To ostatni moment, żeby wyjąć czubki szparagów do dekoracji :)
Zabielić śmietaną i zblendować! Posypać koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz