sobota, 25 maja 2013

Kurczak w krakersach - genialna przekąska!

Znalazłam go tutaj a później na innych blogach i to co je różniło to przyprawy, albo to w czym kurczak był moczony. Można użyć maślanki, kefiru, jogurtu...
U mnie było tak:
- 2 filety kuraka
- kilka krakersów (solone)
- mały jogurt naturalny
- pieprz, sól, chilli, papryka słodka

Fileta myjemy, suszymy, kroimy na paseczki i wrzucamy do miseczki z jogurtem ---> do lodówki.
Po 1-2h wyciągamy fileta, osuszamy trochę papierem i panierujemy w rozgniecionych krakersach (najlepiej je wrzucić do woreczka i wałkować).
Do krakersów dodać przyprawy i panierować w nich kuraki (Miśce zrobiłam bez chilli - była zachwycona kurczaczkiem w "ciasteczkach" :))
Wyłożyć na posmarowaną olejem blaszkę. Piec w 200 stopniach 15-30 minut (w zależności od wielkości kawałków, moim 20 wystarczyło).

Zjedliśmy z sałatką (roszponka, trochę pekinki, rzodkiewka, pomidor, papryka, cebula, ogórek) i sosem czosnkowo-miętowym i czosnkowo-pestowym :D Czyli do jednego sosu czosnkowego (majonez, jogurt, pieprz, sól, czosnek) dodałam zmiażdżone listki mięty a do drugiego trochę pesto.

Te kuraki są świetne też tak luzem, jako przekąska, do maczania w sosach, podobno też dobre z ryżem lub ziemniakami a już na pewno wykorzystam je w bułkach! Takie chickenbułki :D






Ojjjjjjjjj POLECAM!!!!!!!!!

14 komentarzy:

  1. ach jakie wspaniałości:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka :) Muszę spróbować tego przepisu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. pychota!
    mam chyba jakieś krakersy, więc spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię podobnie na każdą imprezę ale w rozkruszonych płatkach kukurydzianych:)Jest w nich moc;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w płatkach to ja na patelnię tylko
      a ty pieczesz???

      Usuń
  5. świetny przepis,musze zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda smakowicie.. do tej pory to robiłam, tylko w sezamie i cieście.. oczywiście też w bułce tartej.. ale w krakersach? jeszcze nie! ale to się zmieni ;) a można jeszcze w płatkach kukurydzianych ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Matko wygląda tak apetycznie że gdybym miała kurczaka chyba bym teraz zrobiła ;-) koniecznie muszę spróbować :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie!!! :D polecam naprawdę!

      Usuń
  8. Zrobiłam wczoraj - mąż był zachwycony tym jak ładnie wyglądało a co lepsza jak smakowało :)
    Dafnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to się strasznie cieszę, że to poszło dalej w świat :)

      Usuń