wtorek, 5 listopada 2013

Delikatne ciasto kawowe

Pytacie mnie o wpisy... no jakoś tak mi nie po drodze... ale staram się do was chociaż zaglądać.
Poprawie się... chyba :)

Ciasto na przeprosiny.
Cudownie delikatne! O smaku mniej lub bardziej wyrazistym - jak kto woli. Zależy od ilości dodanej kawy do masy i nasączania.

Biszkopt:
2 jajka
60g cukru
20g mąki pszennej [około 2 łyżek]
30g mąki ziemniaczanej [około 2 łyżek]
7g kakao [łyżka]
pół łyżeczki proszku do pieczenia

jajka miksujemy na jasną piankę i dodajemy cukier, miksujemy...
wsypujemy resztę składników i miksujemy już wolniej tylko do połączenia
w zależności od wielkości blaszki będzie grubsze/cieńsze, więc pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach

wystudzony biszkopt nasączamy kawą

na niego ląduje masa kawowa:
330ml śmietany 30% 
łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej [jeśli wolicie łagodniejszy smak to może być cappuccino, kawa zbożowa, lub mniejsza ilość kawy rozpuszczalnej]

żelatynę i kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy
śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i żelatynę z kawą
wykładamy na biszkopt
wkładamy do lodówki

i na to masa śmietankowa:
330ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
i robimy jak wyżej, tylko już bez kawy

na koniec ścieramy gorzką czekoladę

najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce

Na pewno zrobię też z tego przepisu roladę kawową i torcik!
Ale póki co mam sernik w planach... :)



A z racji przekroczenia 100tys. odsłon muszę przygotować jakieś candy... może już świąteczne?

6 komentarzy:

  1. Mniam mniam :)
    toffi, otwieraj cukiernie!!! albo cukiernio-pracownie;)


    candy...tak, tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. masz wybaczone :)
    jestem na tak, na candy, świąteczne jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  3. ach, już bym taki kawałek najchetniej na swoj talerzyk połozyla:) wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooooo to ja czekam na candy Twoje i kilka słów co u Was ;)

    OdpowiedzUsuń