Poprawie się... chyba :)
Ciasto na przeprosiny.
Cudownie delikatne! O smaku mniej lub bardziej wyrazistym - jak kto woli. Zależy od ilości dodanej kawy do masy i nasączania.
Biszkopt:
2 jajka
60g cukru
20g mąki pszennej [około 2 łyżek]
30g mąki ziemniaczanej [około 2 łyżek]
7g kakao [łyżka]
pół łyżeczki proszku do pieczenia
jajka miksujemy na jasną piankę i dodajemy cukier, miksujemy...
wsypujemy resztę składników i miksujemy już wolniej tylko do połączenia
w zależności od wielkości blaszki będzie grubsze/cieńsze, więc pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach
wystudzony biszkopt nasączamy kawą
na niego ląduje masa kawowa:
330ml śmietany 30%
łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki kawy rozpuszczalnej [jeśli wolicie łagodniejszy smak to może być cappuccino, kawa zbożowa, lub mniejsza ilość kawy rozpuszczalnej]
żelatynę i kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy
śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i żelatynę z kawą
wykładamy na biszkopt
wkładamy do lodówki
i na to masa śmietankowa:
330ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
i robimy jak wyżej, tylko już bez kawy
na koniec ścieramy gorzką czekoladę
najlepiej zostawić ciasto na noc w lodówce
Na pewno zrobię też z tego przepisu roladę kawową i torcik!
Ale póki co mam sernik w planach... :)
A z racji przekroczenia 100tys. odsłon muszę przygotować jakieś candy... może już świąteczne?
Ślinka pociekła ;-)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :)
OdpowiedzUsuńtoffi, otwieraj cukiernie!!! albo cukiernio-pracownie;)
candy...tak, tak :)
oo.na pewno wykorzystam przepis! :)
OdpowiedzUsuńmasz wybaczone :)
OdpowiedzUsuńjestem na tak, na candy, świąteczne jak najbardziej!
ach, już bym taki kawałek najchetniej na swoj talerzyk połozyla:) wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńooooo to ja czekam na candy Twoje i kilka słów co u Was ;)
OdpowiedzUsuń