środa, 25 stycznia 2012

Kluski śląskie + wersja z mięsem

Składniki:
- ugotowane ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- jajko

Ziemniaki na ciepło przeciskam zwykłą 'przeciskarką'? :D No tym czymś do ugniatania ziemniaków :D
Czekam aż sobie przestygną, ale nie do końca... uklepuję na równo, wyciągam 1/3 na chwilkę na bok i w to miejsce sypię mąkę. Wszystko mieszam z jajkiem. Formuję kuleczki z dziurką na sosik. No i gotuję w osolonej wodzie :D Idealne do sosów i smażonej cebulki.

Zrobiłam też wersję z mięsem [zamroziłam]. Dodaję podsmażone już mięso z cebulką [filety z kurczaka], bo za długo musiałyby się z surowym mięsem gotować i by była paciajka :D




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz