środa, 28 sierpnia 2013

Dorsz zapiekany z ziemniakami

Dzięki Ilonce (ta od łososiowego brzucha :)) zrobiłam w końcu coś nowego do jedzenia... :)
Przepis dostałam właśnie od niej a pochodzi stąd

W razie jakby filmik z przepisem kiedyś wcięło to podaję w skrócie:
- dorsz w filetach (tyle co ziemniaków, u mnie ok. 500g)
- ugotowane ziemniaki
- czosnek
- oliwa
- śmietana
- sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
- ser żółty

Dorsza kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy 3 minutki w wodzie z dodatkiem mleka.
Ugotowane ziemniaki gnieciemy widelcem, dodajemy zmiażdżony czosnek, łyżkę oliwy.
Ziemniaki mieszamy z rybą, dodajemy przyprawy i 3 łyżki śmietany.
Kokilki smarujemy oliwą, wkładamy masę ziemniaczano-rybną do środka, na górze rozsmarowujemy łyżkę śmietany... Zapiekamy tyle, żeby było cieplutkie w środku. Jak będzie cieplutkie to posypujemy startym serem i zapiekamy do zrumienienia :)

Pyszne!

I pewnie równie dobre z boczkiem, kiełbaską, pieczarkami i cebulką i w ogóle w różnych kombinacjach :)

i myślę, że jutro na zimno też będzie dobre :D

8 komentarzy:

  1. Pyszności! Ja dzisiaj robiłam podobna zapiekankę- tylko zamiast dorsza uzyłam łososia:) tez było smakowite:)
    Buźki!

    OdpowiedzUsuń
  2. takie proste, a na pewno takie pyszne!
    muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. Uwielbiam ryby w każdej postaci więc aż mi ślinka cieknie, a nie chce mi się brać do roboty. Ostatnio tak miałam po Twoich sajgonkach. Chyba przestanę tu zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń