Roszponka – Liście roszponki mają przyjemny, orzechowy posmak. Zawierają dużo witaminy C, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz związki mineralne: fosfor, wapń, żelazo, potas. Potasu w roszponce jest tak dużo jak w pomidorze. Spora jest także ilość żelaza. Ma korzystny wpływ na system nerwowy, wpływa uspokajająco. Pobudza trawienie. Najlepsza jest surowa roszponka ale można także przygotowywać ją podobnie jak szpinak. Roszponka jako warzywo witaminizujące zalecana jest przy wiosennych brakach witamin.
Wczorajszy obiadek, czyli:
- roszponka
- botwinka baby
- szpinak baby też by się nadał /nie miałam
- sałata zwykła lub rzymska
- rzodkiewka
- papryka
- ogórek
- sos czosnkowy (jogurt, majonez, czosnek, sól, pieprz, liście tymianku)
- mięsko z pałek kurki
Na talerz w ilości dowolnej wszytskiego po trochu, zalać sosem, posypać mięskiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz